فعالیت بی حساب و کتاب معادن شن و ماسه مازندران

به گزارش سلامت و زیبایی، یک معدن دار نمونه ملی با بیان اینکه در بخش معادن شن و ماسه، مازاد فراوری داریم، اظهار کرد: فراوری مازاد مصرف موجب شده تا معادن شن و ماسه استان یک شیفت و نیم کار نمایند و برای بروز از بحران محصول خود را زیر قیمت به فروش رسانند.

فعالیت بی حساب و کتاب معادن شن و ماسه مازندران

مهرداد سرمستی در گفت و گو با سلامت و زیبایی، دلیل کاهش فراوری معادن شن و ماسه استان را رکود بازار و کاهش ساخت و سازهای عمرانی و ساختمانی در کشور و استان دانست و اظهار کرد: معادن شن و ماسه استان در یک شیفت و نیم کاری بیش از نیاز استان در حال فراوری هستند و اگر معادن جدیدی پروانه بهره برداری دریافت نمایند یقینا در مقدار فراوری و سهم در بازار دیگر معادن تاثیرگذار است.

وی با بیان اینکه در صورت دو شیفته شدن معادن شن و ماسه استان می توان نیاز دیگر استان ها را نیز تامین کرد، اضافه نمود: سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران نیاز استان به شن و ماسه را 17 میلیون تن اعلام نموده اما در واقعیت مصرف شن و ماسه استان بین 7 تا 10 میلیون تن است.

فراورینماینده شن و ماسه در مازندران با بیان اینکه رکود بازار موجب شده تا حجم فراوری شن و ماسه در معادن استان کاهش یابد، اظهار کرد: از 60 معدن شن و ماسه در مازندران 40 واحد معدنی فعالیت می نماید و احتمال ورشکستگی چند معدن دیگر تا خاتمه سال دور از انتظار نیست.

وی اعلام کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت و شورای عالی معادن ایجاد معادن جدید شن ماسه در استان های شمالی را ممنوع اعلام نموده و حتی تاکید شده که در جاده هراز معدن شن و ماسه ایجاد نگردد.

معدن دار نمونه ملی با بیان اینکه ایجاد مجتمع های چند 10 هکتاری شن و ماسه در استان موجب ورشکستگی معادن شن و ماسه در سراسر استان خواهد شد، توضیح داد: معادن شن و ماسه موجود با یک شیفت کاری بیش از نیاز استان فراوری دارند و ایجاد مجتمع شن و ماسه جدید نه تنها نیاز استان نیست بلکه فعالیت دیگر معادن را نیز تهدید جدی می نماید.

معادن شن و ماسه و سایر معادن پرطرفدار در مازندران از اقبال بیشترین برخوردار هستند. سود هنگفت دایر کردن معدن در استان به گونه ای است که به عنوان مثال امروز در محور هراز فضای زیادی به این معادن اختصاص یافته و کوه خواری و رودخانه خواری در سایه عدم نظارت سازمان صنعت و معدن، اداره کل منابع طبیعی و نیز محیط زیست رواج یافته است.

در نشست اخیر شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی، بخش خصوصی از اشباع بودن بازار و نبود مشتری برای فراوریات شن و ماسه اطلاع داد در حالی که مسئولان صنعت و معدن از کمبود و ضرورت دایر شدن معادن جدید سخن گفتند.

پیش از این محمدپور، رئیس سازمان صنعت و معدن مازندران از ایجاد مجتمع های معدنی در مازندران گفت و اعلام کرد که با ایجاد مجتمع ها و واگذاری آن به فعالان سابق شن و ماسه میزان فراوری افزایش یابد اما متولی بخش خصوصی این حوزه نظر دیگری دارد.

از سوی محمدپور از وجود فشارهای مسئولان ارشد استانی در گذشته و نیز سیاسیون در واگذاری معادن سخن گفته و به نوعی کوشش نموده است این سازمان را از مسئولیت آشفتگی وضعیت معادن استان مبرا کند.

معاون معادن و فرآورده های معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران در شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی استان که به آنالیز وضعیت معادن استان اختصاص داشت، با بیان اینکه در مازندران مقدار ساخت و سازها زیاد است، اظهار کرد: 60 معدن کوهی شن و ماسه فعال در مازندران نیاز استان را به شن و ماسه تامین می نمایند.

برسان با بیان اینکه یک معدن امکان دارد 100 هکتار ذخایر معدنی داشته باشد، توضیح داد: منابع طبیعی برای صیانت از محیط زیست در ابتدا، اجازه برداشت از یک و نیم هکتار می دهد که در صورت رعایت قوانین و دستوالعمل ها واگذاری عرصه برای برداشت بیشتر افزایش می یابد.

وی از ایجاد 5 مجتمع معدنی شن و ماسه در استان اطلاع داد و گفت: برای ایجاد یک مجتمع 50 هکتاری در غرب استان، 40 هکتاری در آمل و 70 هکتاری در تلمادره ساری موافقت اصولی ایجاد شده شده است. اگر این چند مجتمع معدنی فعال شوند مشکل نیاز استان به شن و ماسه تامین می گردد.

معاون معدن و فرآورده های معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران اعلام نمود: دو نقطه دیگر را نیز برای ایجاد مجتمع های معدنی شن و ماسه در شرق استان انتخاب نموده ایم که منتظر جواب نهاده های پاسخگو هستیم.

وی، محدودیت های منابع طبیعی در واگذاری عرصه معدنی را یکی از مسائل و مطالبات جدی معدن داران دانست و اظهار کرد: بسته به شرایط آب و هوایی و منطقه ای مازندران حساسیت ها به واگذاری عرصه معدنی، زیاد است.

رئیس انجمن فراورینمایندگان شن و ماسه مازندران نیز با بیان اینکه 60 واحد معدنی فعال کوهی با یک شیفت کاری در مازندران فعالیت می نمایند، اظهار کرد: 40 واحد فراوریی نیز آماده نصب ادوات و تجهیزات هستند که اگر این اتفاق رقم بخورد شاهد افزایش فراوری بیش از نیاز استان و کمبود بازار برای فعالان معادن شن و ماسه هستیم.

سرمستی با بیان اینکه اگر معادن رودخانه ای نیز به سمت برداشت از معادن کوهی بروند دیگر نمی توان جلوی تعطیلی معادن را گرفت، اظهار کرد: ایجاد مجتمع های معدنی، مسئله ای را بر مسائل فراورینمایندگان اضافه می نمایند، در منطقه ای از آمل که 30 معدن شن و ماسه کنار یکدیگر در حال فعالیت هستند ایجاد یک مجتمع شن و ماسه چه معنی دارد؟ در صورت تحقق آن ادامه حیات این معادن با مشکل جدی روبرو می گردد.

وی، ایجاد مجتمع های معدنی را موجب بیکاری دیگر معادن در استان دانست و اظهار کرد: ایجاد مجتمع های معدنی در مکانی که نیاز به آن احساس نمی گردد باید منتفی کرد.

وی خواهان ایجاد کمیته ای تخصصی از دستگاه های مختلف برای موافقت اصولی با افزایش عرصه فعالیت معادن شن و ماسه شد و اظهار کرد: این کمیته می تواند معین کند چه مقدار برای افزایش عرصه فعالیت معدنی نیاز است.

رئیس انجمن فراورینمایندگان شن و ماسه مازندران با بیان اینکه منابع طبیعی در چند سال گذشته همراهی خوبی در واگذاری عرصه فعالیت معدنی داشته است، اظهار کرد: قبلا عرصه فعالیت ابتدایی معادن 2000 متر بود که امروز به 1.5 هکتار رسیده است و با دستور رئیس سازمان منابع طبیعی نیز تا 2 هکتار مجوز داده می گردد.

سرمستی با انتقاد از عملکرد سازمان صنعت، معدن و تجارت در واگذاری مجتمع های معدنی به فعالان سابق معادن رودخانه ای اظهار کرد: اگر تصمیم گرفته شده که مجتمع های معدنی به فعالان سابق معادن شن و ماسه رودخانه ای تعلق بگیرد دیگر چرا آن را به مزایده می گذارند؟ یقینا فردی که پول بیشتری داشته بدون داشتن تخصص و تبحر امتیاز بیشتری در تصاحب مجتمع های معدنی دارد.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن مازندران با بیان اینکه فعالان معادن شن و ماسه درصدد برداشت از رودخانه نیستند، اظهار کرد: اگر فضا برای فعالیت معدن کوهی ایجاد گردد فراورینمایندگان مسئله ای ندارد.

عبدالله مهاجر با بیان اینکه می توان با ایجاد زمان بندی درست برداشت از رودخانه ها فعالان سابق را وارد این عرصه کرد، گفت: اگر قبل از فصل کشت؛ برداشت از رودخانه صورت گیرد و در فصل کشاورزی تصحیح و سالم سازی بستر رودخانه ها صورت گیرد می توان تا حدود زیادی مسائل این حوزه را حل کرد.

وی از انتقال فعالیت معادن سابق شن و ماسه رودخانه ای به معادن کوهی توضیح داد: مازندران می تواند بخش قابل توجهی از مصالح ساختمانی استان را تامین کند اما عدم واگذاری عرصه مناسب جلوی پیشرفت و توسعه معادن شن و ماسه استان را گرفته است. علاوه بر معادن شن و ماسه معادن ذغال سنگ، فلورین و سنگ های زینتی نیز با مسائل زیادی روبرو هستند، باید چاره ای برای آن ها اندیشید.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن مازندران تاکید نمود: یکی از فراورینمایندگان زغال سنگ مازندران بیش از 400 فرصت شغلی ایجاد نموده و توانایی افزایش نیروی کار دارد به گونه ای که تاکنون بدهی به بانک، تامین اجتماعی و مالیات ندارد.

استاندار مازندران گفت: به سازمان صنعت معدن و تجارت یک هفته فرصت می دهم فهرستی کامل از معادن استان را تهیه و مسائل را به صورت مصداقی معین و تبیین کند تا در جلسات تخصصی با حضور معدن داران پیگیری کنیم.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "فعالیت بی حساب و کتاب معادن شن و ماسه مازندران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فعالیت بی حساب و کتاب معادن شن و ماسه مازندران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید